władca pierścienia - hollyfood

7 najlepszych filmów o gotowaniu

Gotowanie ma w sobie coś z magii. Proces łączenia poszczególnych składników jest niczym tworzenie tajemniczej mikstury, która odpowiednio skomponowana, może przenieść nas w zupełnie inny wymiar. Jedzenie to niezaprzeczalnie jedna z największych przyjemności w życiu, pewnie dlatego  filmy o gotowaniu, kucharzach i kulinariach zyskują sporo wielbicieli. Takie kino staje się dla widzów inspirujące. Filmy o gotowaniu zachęcają nas do spróbowania swoich sił w kuchni. Ich bohaterowie stają się dla widzów motywacją do działania. Któż wie, może i w nas kryje się utalentowany kucharz? Warto to sprawdzić. Oto kilka inspirujących produkcji, które powinni obejrzeć pasjonaci gotowania.

7 filmów, które zainspirują Cię do gotowania

  1. Julie i Julia reż. Nora Ephron

Film powstał na podstawie popularnego bloga Julie PowellJulie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen. Opowiada on historię Julie, której praca sekretarki, już od dawna, nie daje satysfakcji, dlatego postanawia poświęcić się swojej pasji i w ciągu roku zrealizować wszystkie przepisy z książki kucharskiej Julie ChildMastering the Art of French Cooking. Połączenie gotowania oraz pisania, wprowadza nieco koloru w, dotychczas bezbarwne i monotonne, życie Julie. Kobieta poświęca się całkowicie swoim dwóm, największym pasjom, co zapoczątkowuje jej wewnętrzną przemianę. Odtwórczynią głównej roli w Julie i Julia jest Amy Adams, natomiast w postać inspirującej Julii Child wcieliła się genialna Meryl Streep.

  1. Życie od kuchni reż. Scott Hicks

Fabuła filmu skupia się na Kate, w której rolę wciela się Catherine Zeta-Jones – szefowej kuchni jednej z najlepszych restauracji na Manhattanie. Jest perfekcjonistką, która wzbudza respekt u swoich poddanych. Pewnego dnia jej życie diametralnie się zmienia. Musi zmierzyć się z, zupełnie dla siebie nową, rolą opiekunki prawnej swojej siostrzenicy. Zmiany zachodzą nie tylko w jej życiu prywatnym, ale i zawodowym. W jej restauracji pojawia się nowy kucharz – Nick. Preferuje on zupełnie inny styl pracy niż ona, dlatego z początku ich współpraca jest utrudniona. Prowadzą ze sobą zaciekłą rywalizację. Są jak ogień i woda. Jednak z biegiem czasu ich relacja schodzi, zupełnie niespodziewanie, na inne tory. Wybucha między nimi uczucie, co jedynie potwierdza dobrze znane wszystkim powiedzenie, że przeciwieństwa się przyciągają.

  1. Szef reż. Jon Favreau

Jest to historia Carla Caspera, wielkiego pasjonata gotowania, szefa kuchni w ekskluzywnej restauracji. Pewnego dnia między nim a jej właścicielem dochodzi do kłótni, której źródłem staje się niefortunny wpis na Twitterze. Jakby tego było mało, Carl wchodzi także w konflikt ze znanym krytykiem kulinarnym. Wskutek tych zdarzeń rzuca pracę. Jednak postanawia kontynuować swoją karierę kulinarną. Zaczyna wszystko od nowa i tym razem próbuje swoich sił w przemyśle street foodowym. Otwiera swoją własną, mobilną „restaurację”. Serwowane przez niego potrawy zyskują wielu wielbicieli, a on sam ogromną sławę. Odtwórcą głównej roli, zarazem reżyserem filmu Szef jest Jon Favreau.

  1. Skrzydełko czy nóżka reż. Claude Zidi

Głównym bohaterem filmu jest Charles Duchemin, którego zagrał Louis De Funes. Charles jest dla wielu osób autorytetem kulinarnym. Zyskał sławę dzięki napisanym książkom, przewodnikom gastronomicznym, esejom, a także występom w telewizji. Jednak Duchemin jest już w kwiecie wieku i szykuje się do przejścia na emeryturę. Marzy o tym, aby jego syn poszedł tą samą drogą i dodał coś od siebie do tego kulinarnego dorobku. Niestety ma on zupełnie inne plany, czego jego ojciec nie jest świadomy. W filmie został poruszony także wątek rywalizacji między Ducheminem a królem sieci fast- foodów, Tricatelem. Chce on zdobyć jeden z egzemplarzy przewodnika gastronomicznego, napisanego przez Duchemina, który natomiast pragnie za wszelką cenę znaleźć, coś co mogłoby pogrążyć przeciwnika.

  1. Czekolada reż. Lasse Hallström

Jest to film kultowy, z Johnnym Deppem i Juliette Binoche, w rolach głównych. Fabuła rozgrywa się we francuskim miasteczku. Opowiada o Vianne Rocher, która przeprowadza się do tej urokliwej miejscowości i otwiera w niej sklep z czekoladą. Uwielbiany przysmak można tam zakupić w każdej postaci. Oglądając Czekoladę widz może niemalże poczuć smak i zapach autorskich wyrobów Vianne. Ciepła i ujmująca kobieta zdobyła w miasteczku wielu przyjaciół, jednak jego burmistrz, nie jest zbyt zachwycony sukcesem, jaki odniosła. Stara się, za wszelką cenę, jej zaszkodzić. Psuje jej opinię wśród mieszkańców, którzy odwracają się od Vianne. Jednak kobieta ma przy swoim boku wiernych przyjaciół, którzy nie opuszczają jej w tych trudnych chwilach.

  1. Smak curry reż. Ritesh Batra

Tym razem do czynienia mamy z aromatyczną, barwną i wyrazistą kuchnią hinduską. Historia przedstawiona w filmie potwierdza jedynie słuszność powiedzenia „przez żołądek do serca”. Główną bohaterką Smaku curry jest Ila, której małżeństwo powoli zabija rutyna. Pragnie nieco urozmaicić swoją nieciekawą relację z mężem. Postanawia zrobić małżonkowi niespodziankę i wysyła mu do pracy, danie w jej przekonaniu, doskonałe, dzięki któremu jej mężczyzna znów zwróci na nią uwagę. Jednak dochodzi do pomyłki i przesyłka zostaje dostarczona do innej osoby. Mężczyzna, który zjada, przygotowaną przez nią potrawę, jest zachwycony jej smakiem. Kobieta domyślając się, że przesyłka trafiła w ręce kogoś innego, pewnego dnia, dołącza do kolejnego dania wiadomość. Odpowiedź przychodzi bardzo szybko.

  1. Ratatuj reż. Brad Bird

A teraz coś dla najmłodszych wielbicieli gotowania. Głównym bohaterem animacji Ratatuj jest sympatyczny szczur – Remy. Jego wielkim marzeniem jest zostać kucharzem. Niestety, w jego przypadku, jest to dosyć problematyczne. Po pierwsze, co oczywiste, jest szczurem. Kolejną przeszkodę stanowi jego rodzina, która nie przyjęła jego pomysłu z aprobatą. Remy, mimo wszystko, postanawia realizować swoje marzenia. Pewnego dnia trafia do kanału, znajdującego się pod ekskluzywną restauracją. Jak łatwo się domyślić, obecność szczura nie wywołuje w jej właścicielach pozytywnych emocji. Okazuje się jednak, że nieprzeciętny talent Remy’ego staje się mile widziany w kulinarnym świecie Paryża.

 

Anna Parcheniak