zboża

Czy dieta bezglutenowa jest szkodliwa?

Czy dieta bezglutenowa skierowana jest do wszystkich ludzi? Ostatnimi czasy dieta ta stała się modna nawet wśród ludzi nie cierpiących na nietolerancję glutenu, którzy chcieliby po prostu schudnąć i zadbać o swoje zdrowie. Dieta bezglutenowa wymaga poświęcenia. Polega na usunięciu z jadłospisu produktów zawierających gluten, oraz tych, w których gluten jest ukryty. W takim razie co to jest dieta bezglutenowa? Jakie przynosi efekty i czy jest zdrowa dla naszego organizmu?

Co to jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa to dieta, która polega na wyeliminowaniu z jadłospisu glutenu. Gluten jest białkiem roślinnym, znajdującym się w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Jest składnikiem mąki, który w połączeniu z wodą odpowiedzialny jest za jej kleistość. Ponadto  ze względu na właściwości zachowywania zapachów, gluten jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Występuje m.in. w wędlinach, sosach, jogurtach, czekoladzie, przyprawach, można go znaleźć nawet w niektórych lekach.

Osoby , które nietolerują gluten muszą uważnie czytać etykiety, ponieważ może on być ukryty w wielu produktach. Jak widać są to nie tylko potrawy mączne. Sporo produktów żywnościowych zawiera w swym składzie gluten, więc unikanie go w pokarmach stanowi duży problem. Alergię na gluten można rozpoznać poprzez badanie poziomu immunoglobulin E oraz przeprowadzenie pokarmowej próby prowokacyjnej. Dieta bezglutenowa jest głównie skierowana do osób z alergią pokarmową lub celiakią:

  • Celiakia – to choroba o podłożu autoimmunologicznym,nie należy, do alergii pokarmowych. Stwierdzenie celiakii, oznacza konieczność całkowitego wyeliminowania z diety glutenu.
  • Alergia pokarmowa może się z czasem zmniejszyć, a nawet ustąpić całkowicie.

Efekty diety bezglutenowej

Pojęcie „dieta” kojarzy się zwykle z wyrzeczeniami, które poprzez utratę kilogramów mają doprowadzić do osiągnięcia upragnionej wagi. Często również dieta bezglutenowa postrzegana jest jako dieta wspomagająca odchudzanie, chociaż zdecydowanie nie tak powinno być. Dieta bezglutenowa to nic innego jak sposób odżywiania, który rządzi się określonymi prawami. Przede wszystkim przeznaczona jest dla osób chorych na celiaklię oraz z alergią na gluten czy nietolerancją glutenu. Dlatego stosowanie przez te osoby diety bezglutenowej jest koniecznością. Chory, wkrótce po usunięciu z menu zbóż, zauważą istotną poprawę samopoczucia.

Dieta bezglutenowa a zdrowie

Dieta bezglutenowa stała się na świecie bardzo popularna nawet wśród osób zdrowych. Z każdej strony próbują nas przekonać do tego, że złe samopoczucie, ból brzucha i głowy jest powodem spożywania przez nas pieczywa, makaronów czy ciastek. Takie również przekonanie  do niedawna panowało wśród naukowców. Dziś jednak okazuje się, że gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego. A usunięcie z codziennego menu produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta przynosi więcej szkody niż pożytku.- Jak każda dieta eliminacyjna także i ta może być niekorzystna dla zdrowia, bo niewłaściwie stosowana nie dostarczy potrzebnych organizmowi składników odżywczych – alarmuje dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Chleb od zawsze był istotną częścią menu człowieka. Podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia stanowią produkty zbożowe, zalecaną przez Instytut Żywności i Żywienia. – Dietetycy biją na alarm, że tak mało jemy w Polsce dobrej jakości tradycyjnego pieczywa, które jest cennym źródłem błonnika – przypomina dr Dorota Minta. Błonnik spełnia funkcję ochronną jelita grubego a także reguluje procesy trawienne. Minimalizuje to zagrożenie rozwoju nowotworu tego odcinka układu pokarmowego

 

Katarzyna Gąsiorowska