czerwone wino

Jak dobrać wino do jedzenia?

Wino w wielu krajach stanowi znakomity dodatek do potraw serwowanych w porze obiadu lub kolacji. Francuzi, Włosi czy Hiszpanie często nie wyobrażają sobie posiłku bez ich ulubionego trunku. W naszej kulturze wina nie piję się raczej codziennie, jednakże podaje się je przy wyjątkowych, uroczystych okazjach. Dlatego też dobrze jest wiedzieć jakie wino można podać do której potrawy.

Jak dobrać wino do potraw?

 Istnieją szczegółowe zasady doboru win do poszczególnych potraw. Należy przestrzegać tych reguł, albowiem umożliwiają one dobre połączenie smaku i charakteru dania oraz trunku. Zasady te nie są specjalnie skomplikowane, jednak naprawdę warto je zapamiętać.

 

Podstawa klasyfikacja win wygląda następująco: wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie (ze względu na zawartość cukru) oraz wina czerwone, różowe oraz białe (ze względu na barwę). Oczywiście, każdy ma swoje preferencje. Nie każdemu bowiem smakują wina wytrawne czy słodkie. Niemniej jednak, wybór trunków jest na tyle szeroki, że z pewnością każdy amator wina znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

 

Czerwone wino – do czego?

Nie każde wino pasuje do każdej potrawy. Dlatego też najpierw powinniśmy się zastanowić jakie dania chcemy podać w trakcie naszego przyjęcia.

 

Czerwone wino wytrawne pasuje idealnie do potraw z czerwonego mięsa, dziczyzny oraz różnego rodzaju pieczeni, w tym szlachetnego drobiu. Półwytrawne trunki z kolei dobrze komponują się z wieprzowiną oraz wołowiną. Natomiast wina półsłodkie doskonale nadają się do niektórych deserów, a także serów. Wina słodkie to typowy dodatek do deserów.

 

Do jakich dań białe wino?

Do potraw serwuje się także białe wino. Jednakże musi być ono dopasowane do charakteru dania. Delikatne potrawy wolą bowiem lekkie trunki.

 

Gdy idzie o białe wino wytrawne oraz półwytrawne, to najlepiej komponuje się ono z rybami, owocami morza, drobiem, serami oraz sałatkami. Podobnie rzecz ma się z winem półsłodkim. Otóż podawane jest ono z niektórymi rybami oraz białym mięsem. Z kolei słodkie białe wino stanowi doskonały dodatek do deserów, na przykład ciast.

 

Jeżeli nie wiemy jakie wino wybrać do danej potrawy, najbezpieczniej będzie zaserwować wino różowe. Pasuje ono bowiem do większości dań, zarówno tych bardziej wykwintnych, jak i codziennych.

 

Wybór wina do posiłku wcale nie jest tak prostym zadaniem jak mogłoby się to wydawać na pierwszy rzut oka. Otóż każda potrawa ma inny charakter, stąd też potrzebne jest inne wino. Niemniej jednak znając podstawowe zasady, powinniśmy sobie poradzić z wyborem sprawiając tym samym, że nasi goście będą zachwyceni.

 

Paweł Stasiuk