kuchnia

Gwiazdki Michelin w Polsce

Francuska firma Michelin co roku publikuje ranking najlepszych, zdaniem jej ekspertów, lokali gastronomicznych w Europie. Za pomocą prostego systemu ocen – gwiazdek, opisywanych w przewodnikach Michelin.

Przewodniki dzielą się na publikacje dotyczące gastronomii (Czerwone przewodniki), opisujące hotele i restauracje oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki). W obu seriach zamieszczane są oceny, według trzystopniowej skali gwiazdek.

Co to są gwiazdki Michelin?

Wiemy już, że Gwiazdki Michelin przyznawane są według trzystopniowej skali. Co to oznacza?

Uznaje się, że restauracja, która otrzyma trzy gwiazdki, jest absolutnie warta polecenia. Dwie gwiazdki, to punkt, który warto odwiedzić. Nie zachwyca, ale też nie odpycha. Charakteryzuje się miłą obsługą i dobrym jedzeniem. Otrzymanie jednej gwiazdki, to wyróżnienie mniejsze od pozostałych, jednak wciąż godne uwagi miejsce.

Taka punktacja pozwala zorientować się odwiedzającym, czy miejsce według autorów przewodnika należy do “listy obowiązkowej” punktów gastronomicznych. System gwiazdek, to praktyczna wskazówka dla każdego turysty, podróżującego po Europie.

Zasady przyznawania gwiazdek Michelin

Zasady gry są proste.

Tylko najlepsza restauracja może otrzymać trzy gwiazdki (do tej pory nie udało się to żadnemu polskiemu lokalowi). Oprócz gwiazdek, jurorzy przyznają laureatom komplety sztućców oraz wyróżnienie Bib Gourmand, które jest co prawda mniej prestiżowe od gwiazdek, jednak wciąż poleca daną restauracje i zapewnia o wysokiej jakości jakości produktów do ich ceny.

Samo pojawienie się na liście lokali polecanych przez Michelin, to ogromne wyróżnienie. Ponadto, każda z restauracji, która została wymieniona w przewodniku, ma szansę przystąpić do konkursu, w jego kolejnych edycjach, co daje jej szanse na poprawienie jakości usług i zdobycie większej popularności.

Które restauracje w Polsce mają gwiazdki Michelin?

W tym roku, do grona restauracji posiadających gwiazdki Michelin w Polsce, dołączył lokal z Warszawy – Senses. Nie było to dużym zaskoczeniem dla odwiedzających, gdyż powszechnie wiadomo, ze szef restauracji Andrea Camastra, zawsze dba o jakość swoich usług. Jego starania niewątpliwie się opłaciły i jest się z czego cieszyć, gdyż stał się właśnie drugim kucharzem, mogącym poszczycić się takim wyróżnieniem w Polsce.

Pierwsza gwiazdka należy do restauracji Atelier Amaro, prowadzone przez Wojciecha Modesta Amaro, znanego z programu “Hell’s Kitchen – Piekielna kuchnia”. Amaro otrzymał wyróżnienie na kolejny rok, już trzeci raz z rzędu.

Najlepsze restauracje w Warszawie umieszczane są w przewodniku Michelin już od 1997 roku. W roku 2008, dołączyły do ich grona restauracje z Krakowa. Lokale te mogą się poszczycić wyróżnieniami Bib Gourmand. Jak dotąd, wciąż tylko dwie restauracje mogą pochwalić się Gwiazdkami Michelin, jednak już samo wyróżnienie lokali Warszawskich i Krakowskich jest ogromnym zaszczytem.

 

Angelika Wylegała