koszyk z warzywami

Jak oszczędzać na jedzeniu?

Brak Ci funduszy? Chcesz zaoszczędzić parę groszy? Nie wiesz jak to zrobić? Jeśli tak to poznaj kilka sposobów na to jak zaoszczędzić na jedzeniu. Oszczędzanie na jedzeniu wcale nie musi prowadzić do niezdrowego głodowania. Wręcz przeciwnie, możesz jeść niemal tyle samo. Wystarczy poznać tylko kilka sposobów na to jak oszczędzać na jedzeniu, tak aby cieszyć się większą sumą pieniędzy w domowym budżecie i to już każdego miesiąca, zarówno bez zmiany pracy, ani też wysokości zarobków.

 

Pomysły na oszczędzanie na jedzeniu

Mądre oszczędzanie to takie, w którym ograniczamy lub eliminujemy te wydatki, na których nam nie zależy lub które uznajemy za nieistotne dla naszego szczęścia, przyszłości czy też dobrego samopoczucia itp. Ale właśnie dzięki temu możemy odpowiedzialnie wydawać pieniądze z kolei na te rzeczy bądź działania, których pragniemy i które są naszymi priorytetowymi celami.

Jednym ze sposobów jest to by każdy posiłek skrupulatnie planować. A w sklepie kupować tylko produkty, które są niezbędne. Ponadto można gotować szybkie dania, które poprzez, błyskawiczne zagotowanie zachowują sporo więcej witamin i wartości odżywczych.

 

Jak jeść oszczędnie?

To nie jest trudne. A zatem pamiętaj! Nie kupuj na potem produktów, które psują się szybko. I to nawet tych, które są w super promocji. No chyba, że na sto procent coś z nich przyrządzisz, zanim się popsują. Natomiast te produkty z długa datą ważności, warto kupić tylko szczególnie wtedy, kiedy cena jest bardzo atrakcyjna.

Ponadto unikaj jedzenia na mieście. To prawdziwa oszczędność. W zamian kup za tę kwotę produkty, które wystarczą Ci na dłużej. Do tego kupuj w tanich sklepach takich jak Biedronka, Lidl czy Tesco.

 

 Jak gotować oszczędnie

Na początek gotując na kuchence gazowej dostosuj płomień do wielkości dna garnka, tak by było mniej do zmywania. Ponadto do gotowania np. ziemniaków, parówek itp. używaj minimalnej ilości wody.  Oszczędzamy w ten sposób wodę, prąd/gaz i czas. Pamiętaj by 10 minut przed końcem gotowania/pieczenia wyłączyć płytę/piekarnik. W ten sposób wykorzystasz wcześniej nagromadzoną energię cieplną.

Warto również zainwestować w szybkowar.  Zyskasz w ten sposób nie tylko na czasie i mniejszych wydatkach, ale i zachowasz więcej wartości odżywczych w potrawach, a więc będziesz zdrowszy/a!

 

Sylwia Haliniak