dania z grilla

Przepisy na grilla

Sezon grillowy dopiero się zaczyna, ale już wkrótce będziemy z niego korzystać w pełni. Warto więc wiedzieć co można z grilla zjeść i w jaki sposób to przyrządzić, aby nasze menu nie składało się tylko z grillowanej kiełbaski.

Mięso z grilla

Mięso z grilla króluje na spotkaniach przy ruszcie. Najpopularniejszym z mięs jest oczywiście standardowa kiełbaska. Ale na grill warto wrzucić też lubianą przez wielu karkówkę, skrzydełka  z kurczaka, wołowinę czy indyka.

Przed grillowaniem mięso warto odpowiednio zamarynować w ulubionej marynacie, a kiełbaski ponacinać, by piekły się równomiernie.

Przepisów na mięsne dania jest niezliczona ilość. Grillować można burgery, które później podamy z aromatycznymi warzywami, ciepłą- również przypieczoną bułeczką. Kurczaka z grilla można jeść samodzielnie, ale można wykorzystać go również jako dodatek do sałatki, smakuje on świetnie w towarzystwie świeżych warzyw. Różnego rodzaju mięsa możemy również nadziewać, albo podawać je w formie szaszłyków.

Warzywa z grilla

Nie tylko mięso z grilla smakuje wyśmienicie. Na ruszt warto też wrzucić warzywa. Aby nasze dania były kolorowe i pełne witamin grillujmy oprócz mięs także pieczarki, paprykę, ziemniaki, cukinie. Dla osób o bardziej wytrawnych podniebieniach  warto też przyrządzić warzywa takie jak bakłażan, szparagi czy pomidory. Musimy pamiętać że produkty te grilluje się stosunkowo krótko od 6 do 15 minut. Aby wydobyć z nich pełnię smaku warto doprawić je solą, pieprzem i innymi lubianymi przez Nas przyprawami. Tak przyrządzone potrawy zadowolą nie tylko Nasze podniebienia dopełniając klasyczny mięsny posiłek ale mogą być również ciekawą alternatywą dla wegetarian.

 

Ryby z grilla

Oprócz mięsa i warzyw bardzo popularne jest grillowanie ryb. Aby wydobyć z nich pełnię smaku warto zaopatrzyć się w folię aluminiową i grillować ryby w nią owinięte. Zachowamy wtedy ich aromatu, ale mięso będzie również bardziej soczyste oraz zminimalizujemy ryzyko przypalenia.

Ryby na ruszt warto wcześniej dobrze przygotować. By zabezpieczyć mięso przed wysychaniem warto je wcześniej zamarynować. Smaku potrawom z ryb doda również sok z cytryny, czy dodatek aromatycznych ziół.

Tak przygotowanie mięso trzeba grillować ostrożnie, dla grubych filetów potrzeba około 10 min na każde 3 cm grubości ryby, a filety grillujemy około 3 minut z każdej strony.

Do najpopularniejszych ryb wrzucanych na ruszt należą łosoś, dorsz, pstrąg czy szczupak. Grillować można również owoce morza, jak krewetki czy kalmary, będą one ciekawym dodatkiem do sałatek jak i samodzielną przekąską.

 

W tak urozmaiconej ferii smaków każdy znajdzie coś dla siebie. Nie ma więc na co zwlekać,  czas zacząć sezon grillowy w pełni!

 

 

Ewelina Karczmarska