piwo

Sposoby na zrobienie domowego piwa

Nie ma żadnych wątpliwości, że w naszym kraju jest wielu miłośników piwa. Co ciekawe, spożycie złocistego trunku podlega pewnym modom. Otóż ostatnio coraz popularniejsze staje się warzenie piwa w domu, co jest traktowane najczęściej jako hobby. Jak to się robi?

Czy można zrobić piwo w domu?

Chcąc napić się naprawdę dobrego piwa nie jesteśmy skazani na propozycje browarów przemysłowych. Owszem, najłatwiej jest pójść do sklepu i kupić gotowy trunek, jednak nie zawsze jego jakość będzie zadowalająca. Aby mieć pewność jakości tego, co pijemy, możemy zrobić piwo sami. Wymaga to od nas trochę wiedzy, umiejętności oraz posiadania sprzętu.

 

Nie zrobimy jednak niczego bez odpowiednich składników. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele nachmielonych ekstraktów słodowych. To jednak nie wszystko, albowiem potrzebny będzie jeszcze odpowiedni sprzęt. Przede wszystkim, niezbędny będzie pojemnik do fermentacji zaopatrzony w rurkę oraz kranik. Kolejną rzeczą są kapsle i kapslownica – wyprodukowany napój musimy przecież porozlewać do butelek, które następnie trzeba będzie zamknąć.

 

Jak zrobić piwo w domu?

Na wstępie cały przygotowany przez nas sprzęt należy dokładnie umyć i wyparzyć. Następnie wlewamy do garnka 2 litry wody, którą podgrzewamy do temperatury około 80 stopni Celsjusza. Następnie należy podgrzać i rozrzedzić słód. W tym celu dobrze jest włożyć puszkę ze słodem do gorącej wody.

 

Kolejnym krokiem będzie rozpuszczenie kilograma cukru w uprzednio podgrzanej wodzie. Należy go wymieszać, aby rozpuszczenie nastąpiło szybciej. Następnie do uzyskanego roztworu wlewamy słód.

 

Później wlewamy do fermentatora 5 litrów wody, a następnie dolewamy to, co już uzyskaliśmy oraz dodajemy surowiec fermentacyjny. Następnie wszystko mieszamy. Kolejną rzeczą, którą musimy wykonać, jest zaszczepienie roztworu drożdżami. W tym celu zawartość fermentatora powinna mieć temperaturę około 25 stopni Celsjusza. Nalewamy pół szklanki roztworu z fermentatora i rozpuszczamy w nim torebkę drożdży, po czym z powrotem wlewamy do naczynia i mieszamy. Po zamknięciu pokrywy fermentatora, zatrzaskujemy ją, a następnie na wieczku montujemy rurkę wypełnioną wodą. Przygotowane w ten sposób piwo powinno postać kilka dni – tyle, ile przewidziano w instrukcji na opakowaniu słodu.

 

Kiedy już czas ten upłynie, musimy przygotować butelki. Trzeba je umyć i wysterylizować. Do każdej z nich należy dodać czynnik fermentacyjny. Po rozlaniu do butelek powinniśmy je niezwłocznie zakapslować. Piwo powinno stać przez 2 dni w temperaturze pokojowej, po czym – przynajmniej na 3 tygodnie – trzeba je przenieść w ciemniejsze i chłodniejsze miejsce.

 

Składniki do piwa

 Podstawowe składniki do wyrobu domowego piwa to woda, słód, chmiel oraz drożdże piwowarskie. To jednak nie wszystko, albowiem dużo zależy jeszcze od różnego rodzaju dodatków. Wśród nich warto wskazać chociażby miód, owoce, korzenne przyprawy. Wszystko tak naprawdę zależy od naszych upodobań i fantazji. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby za każdym razem zrobić inne piwo, którego smak będzie się różnił od poprzedniego.

 

Domowe piwo stanowi alternatywę dla sklepowego. Aby jednak warzenie udawało się, musimy mieć odrobinę wiedzy i doświadczenia oraz niezbędny sprzęt. Po kilku próbach powinniśmy otrzymać produkt, który zadowoli nasze upodobania smakowe.

 

Paweł Stasiuk