węgierski gulasz

Węgierskie dania

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się skąd w naszej kuchni znalazła się papryka? A co mają  do tego Węgry ? Czym różni się nasze potrawy od węgierskich? Jeśli spróbowałeś już polskich dań to warto zgłębić trochę wiedzy na ich temat, ponieważ część z nich pochodzi np. z Węgier.

Dania typowe dla kuchni węgierskiej

Węgierska kuchnia różni się znacznie od polskiej, ponieważ do potraw dodaje się dużo papryki  zarówno słodkiej jak i ostrej oraz ziół różnego typu.  W ten sposób chcą oni  podkreślić wyrazisty smak niektórych potraw. Nie stosuje się jednak makaronu tak jak to bywa we Włoszech.  Zarówno w Polsce jak i na Węgrzech serwowane są przystawki przed daniem głównym.  Zalicza się do nich: pogacze i langosze. Pierwsze z nich przypominają  kotleciki, które podawane są do wina. Możemy być  nimi poczęstowani w wersji na słodko.  Drugie podobne są naszych placków drożdżowych.  Jednak tradycyjna potrawa zawiera w sobie również  gotowane, utłuczone ziemniaki.  Często podaje się to  z sosem śmietanowo- czosnkowym.  Istnieją również inne warianty w postaci szynki, startego sera żółtego lub cukru. Znają je nie tylko  Węgrzy, ale również Czesi czy Słowacy.

 

Potrawy mięsne w kuchni węgierskiej

Salami węgierskie

Zapewne wszystkim znane jest salami, które w Polsce robi furorę głównie jako dodatek do pizzy. Choć ta sucha kiełbasa pochodzi z Włoszech to Węgrzy również się nią zajadają. Podobnie jak Francuzi czy Hiszpanie.  Osobiście nie polecam tego rodzaju wędliny, ponieważ jest wysokokaloryczna.  Niewskazane dla kobiet w ciąży i małych dzieci.

 

Węgierski gulasz

Gulasz gości również na polskich stołach. Jednak jego wersja różni się od tej  węgierskiej. Zarówno w jednym jak i drugim dodaje się dużo mięsa i jest on bardzo tłusty. Jednak to dobry posiłek dla mężczyzn pracujących fizycznie. Jak to się mówi : ,,Prawdziwy mężczyzna musi się najeść”.  Aby potem miał siłę dalej pracować na  utrzymanie żony i dzieci. Daniem tym może się naprawdę najeść cała rodzina, ponieważ jest bardzo sycące.

 

Zupa węgierska

Warto też wspomnieć o zupie węgierskiej, której głównym składnikiem jest wołowina. W potrawie tej jest również dużo warzyw i ziół. Przypomina ona trochę nasze leczo tylko zamiast mięsa u nas dodaje się cukinię. Prawdziwe wyzwanie dla kucharki stanowi borgacz.  Najlepiej smakuje na ciepło, gdy postoi kilka dni. Choć od pierwszych chwil zachęca swym aromatem. To mieszanka wieprzowo- wołowa, która idealnie tworzy całość z ogórkiem kwaszonym lub korniszony. Nie należy zapominać o pomidorze lub przecierze. Ważna jest też marchewka i cebula, a o papryce już nie wspomnę. Kminek, który nadaje wyrazistego smaku i zapachu nie tylko kapuście w tym przypadku sprawdza się doskonale. Potrawa ta nie była tak wyjątkowa, gdyby nie boczek.

Trunki węgierskie

Nie tylko we Włoszech czy Francji podaje się wino do poszczególnych dań. Również Węgrzy posiadają białe wino deserowe, które nazywa się Tokaj.  Wspomina się również o nim w ich hymnie państwowym. Jeśli pisze już o alkoholach warto wspomnieć o Palince, która jest nieodłącznym elementem imprez.  To coś w rodzaju owocowego brandy lub wódki. Węgrzy piją również likier korzenno-ziołowy- Unicum.

 

 

Ewa Jerzyło