Atrakcyjny wystrój restauracji

Jak otworzyć restaurację?

 

Marzysz o posiadaniu własnego miejsca gastronomicznego o przyjaznej atmosferze? Masz pomysł, jak atrakcyjnie i w kreatywny sposób przygotować restaurację by klienci chętnie do niej zaglądali? Lubisz gotować i chcesz się dzielić z ludźmi dobrodziejstwami natury?

Wykorzystaj ten zapał na zbadanie potrzeb rynku i zastosuj te informacje do wypromowania własnej działalności.

Od czego zacząć?

Branża gastronomiczna to biznes wymagający odpowiedniego przygotowania, także finansowego. Dlatego pierwszym krokiem w kierunku założenia lokalu marzeń, powinno być określenie rodzaju otwieranej usługi oraz przeanalizowanie dostępnych funduszy.

Obecnie na rynku istnieje sporo restauracji czy knajpek. Warto się zorientować jakie rodzaje kuchni są teraz w modzie. I spróbować dopasować się do niewykorzystanych możliwości rynku. Aktualnie wciąż opłacają się lokale, które wybierają kuchnię polską, regionalną bądź włoską. Dobrze jest wiedzieć też, że głównym warunkiem wyboru danej restauracji przez klienta jest smak potraw oraz odpowiednia cena.

Jeśli chcesz stworzyć wspaniałą restaurację, powinieneś wykorzystać swoje kreatywne myślenie do odpowiedniego rozplanowania konkretnego działania. Od planów do realizacji jest kilka kroków. Przejdź je pewnie i ciesz się z odniesionego sukcesu.

Plan działania

Stwórz biznesplan, czyli najważniejsze pytania, które powinieneś sobie zadać:

  1. co? (jaki rodzaj działalności chcesz wybrać),

  2. za ile? (kiedy chcesz wyjść na zero, a kiedy chcesz już zacząć zarabiać),

  3. gdzie? (lokalizacja – wybór powinien być zależny od grupy docelowej),

  4. kiedy? (chcesz otworzyć restaurację, jak planujesz się promować, jaki rodzaj reklamy wybierzesz – w internecie, ulotki, bilbord),

  5. z kim? (ile osób planujesz zatrudnić i na jakiej umowie)

Weź kartkę, długopis i wszystkie te odpowiedzi zapisz. W momentach zwątpienia przypomni Ci to, w którym kierunku chciałeś podążać. Staraj się zawsze pamiętać o powodzie otwarcia działalności.

Dotacje i kredyty dla restauracji

Przygotuj się na wydatki. Przeanalizuj, ile obecnie jesteś w stanie zainwestować oraz czy to wystarczy na pokrycie wszystkich kosztów. Zastanów się jakie kwoty potrzebujesz na realizację planów krótko terminowych, a jakie na dłuższy czas. Jeśli nie posiadasz wymaganej ilości pieniędzy na rozpoczęcie działalności firmy, to możesz skorzystać z pomocy np.:

  • dotacja z Urzędu Pracy (do 25.000zł)
  • dotacja z UE (do 40.000zł)
  • kredyt na restaurację
  • kredyt dla gastronomii

Jak pozyskać kredyt na restaurację? Potrzebna pula pieniędzy na otworzenie restauracji może sięgać nawet 100.000 złotych. Zależne to jest od miejsca, jakie wybierzesz na prowadzenie gastronomii oraz od kosztów sprzętu do serwowania potraw.

Niektóre banki oferują pieniądze dopiero w sytuacji, gdy firma działa od kilku miesięcy. Dlatego warto wcześniej zapoznać się z ofertami banków i wybrać odpowiednią.

Formalności

Koniecznym punktem w uruchomieniu firmy jest założenie działalności gospodarczej, które jest bezpłatne. Wniosek (CEIDG-1), który wypełniasz i składasz w urzędzie miasta bądź gminy, nadaje Ci prawo do nabycia numerów REGON oraz NIP. Dodatkowo zgłasza Cię również do US i ZUS. Następnie samodzielnie musisz dostarczyć druki ZUA (zgłoszenie opłacania składek społecznych i zdrowotnych) lub ZZA (składka zdrowotna – dla zatrudnionych na umowę o prace z wynagrodzeniem nie mniejszym niż najniższa krajowa) do ZUS-u w terminie 7 dni.

W momencie, gdy planujesz zatrudnić pracowników, masz obowiązek zgłosić ich do ZUS w ciągu 7 dni od zawarcia umowy.

Jeżeli w swojej restauracji planujesz sprzedawać alkohol, to potrzebujesz mieć zezwolenie, tak zwaną koncesję na alkohol. Zezwolenie to odpłatnie otrzymasz od wójta, burmistrza, lub prezydenta miasta (w zależności od lokalizacji restauracji) na okres nie krótszy niż 4 lata.

W przypadku, gdy chcesz prowadzić restaurację ze wspólnikiem, jest możliwość wybrania spółki cywilnej, kapitałowej lub spółdzielni. Niezależnie, którą wybierzesz, pamiętaj, aby pilnować terminów oraz, jakie pisma urzędowe powinieneś wypełnić.

Zadbaj o porządek w dokumentach firmy, przeznacz odpowiednie miejsce, gdzie będziesz je przechowywał. To Ci się później przyda w kontaktach z urzędami.

Miejsce

W jakiej okolicy chcesz otworzyć lokal gastronomiczny? Wynajem w centrum czy jednak na obrzeżach miasta? A może chcesz ponownie tchnąć życie w miejsce, w którym kiedyś był już punkt gastronomiczny? Wybrana lokalizacja to jedno, ważne jest, aby lokal spełniał wymagania sanitarne, bezpieczeństwo i higienę pracy oraz ochronę przeciw pożarową. Bez pozwolenia nie będzie możliwe otworzenie restauracji, dlatego sprawdź, czy miejsce, które wybrałeś na otworzenie restauracji, nie będzie kolidować z prawem.

Wystrój

Urządzanie wnętrza to najprzyjemniejsza część planu. Masz możliwość dobrania stylu do charakteru restauracji. Użyj kreatywności przy dekorowaniu przestrzeni (czasem mniej znaczy więcej) oraz projektowania menu czy strony internetowej. Spójność serwowanych potraw i wystroju sprawi, że klienci będą chętnie przebywali w Twoim lokalu. Zadbaj o meble, szatnię lub wieszaki na odzież, dostęp do światła naturalnego w pomieszczeniach czy toaletę dla klientów.

Wyposażenie

Funkcjonalność, bezpieczeństwo, czysty wygląd i zgodność z wymogami sanepidu to główne cechy, którymi powinieneś się kierować przy urządzaniu kuchennego pomieszczenia. Oprócz standardowego wyposażenia, jakim jest sprzęt kuchenny, pamiętaj również o takim elemencie jak kasa fiskalna.

Ważną kwestią jest też to by utrzymywać porządek w miejscu pracy. Nie pomoże elegancki wygląd, kiedy widać kurz na półkach.

Bezpieczeństwo

Pracodawca, zatrudniając pracownika w usługach gastronomicznych, zobowiązany jest do okazania dokumentu potwierdzającego jego aktualne badania sanitarno-epidemologiczne i zdolność do pracy.

Istotną zasadą jest zachowanie bezpieczeństwa przy produkcji żywności, również przez wzgląd na wymagania Sanepidu.

Ubezpieczenie lokalu i sprzętu powinno być znaczącym punktem przy prowadzeniu punktu gastronomicznego.

Ekipa

Zainwestuj w dobry personel, ponieważ klienci zauważą jakość świadczonych usług. Kelnerzy są pierwszymi osobami, których zachowanie może wpłynąć pozytywnie bądź negatywnie na opinię o Twojej firmie. Zanim zatrudnisz odpowiednią osobę, zdecyduj, jak długo planujesz poprowadzić rekrutację.

Ważne wydatki

Wybór produktów, z których wytwarzane będą potrawy, ma bezpośredni wpływ na odniesienie sukcesu. Szukaj dostawców oferujących dobrej jakości surowce. Nie ograniczaj się do poszukiwania tylko w internecie, ale wykorzystaj również artykuły spożywcze z miejscowych targów i giełd. Zawsze sprawdzaj, skąd dostawca ma dany towar i czy posiada aktualny certyfikat, który może okazać. Bądź otwarty na nowe produkty i smaki, dodawaj nowe pozycje w menu w zależności od pór roku. Gotuj smacznie — jak dla swojej rodziny — oraz uczciwie. W dalszej perspektywie to Ci się bardziej opłaci, ponieważ najlepszą recenzją jest zadowolony klient.

Promowanie firmy

Jaką nazwę i logo wybierzesz? Zwróć uwagę, aby nazwa mówiła coś o charakterze firmy.

Restauracja powinna być na tyle dopasowana, by dobrze odpowiadać na potrzeby klientów. Zbadaj rynek, zobacz, co oferuje konkurencja, zastosuj różne rozwiązania (nieszablonowe), zastanów się nad strategią marketingową. Wykorzystaj korzyści, jakie daje aktywność online. Zaistniej z firmą w internecie, załóż oryginalną, ale przede wszystkim funkcjonalną domenę, która przyciągnie klientów. Stwórz coś innowacyjnego.

Choć otwarcie punktu gastronomicznego nie wymaga posiadania specjalnego wykształcenia, dodatkowych uprawnień czy wyrobienia specjalnej licencji, to bardzo ułatwia jego prowadzenie. Zanim rozpoczniesz działalność, warto zainwestować czas na zapoznanie się z podstawami prowadzenia restauracji. Konieczne też będzie sprawdzenie, czy wystarczy Ci funduszy na start.