Napisz do nas

Moda na brunch

Coraz częściej można przeczytać w restauracyjnych i kawiarnianych menu o brunchu. To wywodzący się z anglosaskiej kultury posiłek, który z powodzeniem zaczyna przyjmować się w kulturze polskiej i jak w całej Europie. Charakterystyczną porą na brunch jest weekend. Można spotkać się z ofertami na przykład niedzielnego brunchu w kawiarniach i w propozycjach spotkania od znajomych. Czym jest brunch?

 

Co to jest brunch?

Od niedawna coraz częściej słychać w Polsce o wyjściach na brunch. Brunch to połączenie dwóch angielskich słów: breakfast i lunch, czyli śniadania i obiadu. Jest to posiłek, który spożywa się w godzinach około południowych, między 10 a 11.30, który najbardziej przekłada się na powszechnie znane w Polsce drugie śniadanie. Brunch to taki kompromis między ciepłym i zimnym posiłkiem, z którego często korzysta się w weekend. Wychodząc z założenia, że w weekend można spać dłużej, wstając jest za późno na śniadanie, a za wcześnie na obiad. Brunch jest formą późnego śniadania, którą celebruje się jedząc z rodziną lub przyjaciółmi w przyjemnej, spokojnej atmosferze.

 

Z czego składa się brunch?

Brunch składa się z produktów śniadaniowo-obiadowych. W restauracjach i kawiarniach serwuje się go zwykle w postaci szwedzkiego stołu, na którym można znaleźć pieczywo, sery, wędlinę, jajka na ciepło i na zimno, kiełbaski, ciepłe mięsa, ryż, makarony, sałatki, a także ciasta, desery i owoce. Wersji domowej może składać się praktycznie ze wszystkiego, co jest dostępne w lodówce. Brunch daje pełną dowolność jedzeniową, zatem jest w stanie zadowolić i te osoby, które preferują jedzenie przed południem na zimno i na ciepło.

 

Przepisy na brunch

Różnorodne przepisy na weekendowy brunch można bardzo łatwo znaleźć w Internecie. Kierując się przygotowaniem brunchu należy pamiętać, że panuje przy tym całkowita dowolność i różnorodność produktów. Przykładowe menu na domowy szwedzki stół może wyglądać następująco: kromki chleba, masło, sery i wędliny, jajecznica, gotowane parówki z musztardą, naleśniki z dżemem i twarogiem polane sosem klonowym, a na deser sezonowa sałatka owocowa z orzechami i rodzynkami. Do picia gorąca kawa i herbata. Przygotowując brunch należy kierować się dowolnością, kreatywnością i dobrą, relaksującą atmosferą.

 

 

Magdalena Jaworska

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.