„Śpiewać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej”- śpiewał w swojej piosence Jerzy Stuhr. Tak samo jest z gotowaniem, ale jak się do tego zabrać? Poniżej przedstawię kilka propozycji do czerpania kulinarnych inspiracji.
Nie każdy znany polski czy zagraniczny kucharz od razu na stół serwował homary zakrapiane sokiem z cytryny, wyglądające niczym arcydzieło. Tak i my nie powinniśmy się od razu rzucać na gorącą wodę, zacznijmy więc od podstaw.
Na początku powinniśmy zapoznać się z terminologią powszechnie używaną w przepisach. W dobrych książkach kucharskich zwykle znajdziemy osobny rozdział, który wyjaśni nam użytą tam terminologię. Na wszelakich kursach gotowania mistrz kuchni również nie będzie do Nas mówił w niezrozumiałym języku.
Kolejną dobrą radą jest rozpoczęcie naszej przygody z gotowaniem od prostych przepisów. Nie porywajmy się od razu na dania, o których nigdy nie słyszeliśmy, a lista składników do ich przygotowania jest dla nas niezrozumiała. Zacznijmy od prostych dań, makaronu czy kaszy z sosem.
Zanim przystąpimy do pracy musimy dobrze przeanalizować przepis z którego korzystamy, jego poziom trudności, wszystkie składniki, których potrzebujemy, a także kolejność działań. Bądźmy cierpliwi, a z czasem i spod naszych rąk wyjdą kulinarne arcydzieła.
Odpowiedź jest prosta- Każdy. Nie ma na świecie osoby, która nie potrzebowałaby pożywienia do prawidłowego funkcjonowania, a lepiej przecież zjeść domowy obiad, śniadanie czy kolację, niż kupić go w sklepie, zrobione z wątpliwych składników. Kierujmy się zatem zasadą „Wiem, co jem!”
Jeśli masz w domu pomieszczenie zwane kuchnią oraz odrobinę chęci, nic nie stoi na przeszkodzie. Przygotuj się na to, że nie zawsze wszystko będzie wychodzić, zdarzy się coś przypalić, zepsuć. Jednak umiejętności gotowania pozostaną już z tobą na zawsze, a kiedy już poznasz podstawy, sam będziesz mógł urozmaicać posiłki i tworzyć całkiem nowe dania.
Warto sięgnąć po różne źródła wiedzy. W Internecie królują różnego rodzaju blogi kulinarne, poczynając od tych z niezliczoną ilością przepisów z różnych zakątków świata, jak i te w których autorzy krok po kroku tłumaczą Nam, jak zacząć przygodę zwaną gotowaniem.
Warto również skorzystać z książek kulinarnych. Egzemplarz powinna posiadać każda dobra gospodyni, znajdziemy tam wiele przepisów, zwykle pogrupowanych od tych prostszych do trudniejszych, z dokładną instrukcją ich przygotowania.
Najprościej było by jednak skorzystać z kursów kulinarnych, gdzie profesjonalista wprowadzi Nas w tajniki konkretnych kuchni, poprowadzi i nauczy jak poprawie wykonać daną potrawę, ale i jak bawić się smakami, odpowiednio dobierać przyprawy i inne. Pod okiem profesjonalisty najłatwiej będzie Nam się wszystkiego dowiedzieć. Kursy gotowania są bardzo często organizowane we wszystkich miastach w Polsce, ich ceny są zróżnicowane.
Jak widać potrzeba naprawdę niewiele by zacząć gotować. Czas i zdobyte umiejętności sprawią, że od laika, staniemy się kucharzem z prawdziwego zdarzenia, który tworzy oryginalne przepisy, i dopasowuje już istniejące do potrzeb i preferencji swoich i swojej rodziny, dbając przy okazji o ich zdrowie.
Ewelina Karczmarska
Używamy cookies