To, w jaki sposób jesteśmy postrzegani przez ludzi zależy nie tylko od naszego wyglądu, ale także od naszego zachowania. O ile będąc w swoim domu możemy pozwolić sobie na pewną swobodę, o tyle w miejscach publicznych, sytuacjach oficjalnych czy uroczystościach rodzinnych powinniśmy przestrzegać zasad savoir-vivre’u. Jeśli nie wiesz jak zachować się w restauracji czy na rodzinnym przyjęciu, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Znajdziesz w nim podstawowe informacje na temat dobrych manier przy stole.
Zasady savoir-vivre’u to inaczej mówiąc reguły prawidłowego zachowywania się w towarzystwie. Ich nieznajomość może skutkować popełnieniem faux pas. W związku z tym –w szczególności podczas spożywania posiłków – warto zapoznać się z podstawowymi zasadami savoir-vivere’u. Do najczęstszych gaf popełnianych przy stole zalicza się:
Z punktu widzenia zasad savoir-vivre’u takie zachowanie uznawane jest za niegrzeczne i nieodpowiednie. Według statystyk ponad 70% osób nie zdaje sobie sprawy, że życzenie współbiesiadnikom tego, by przygotowany posiłek im smakował jest niestosowne i niekulturalne (badanie MOSSO). Być może przyczyną popełniania tego błędu jest z jednej strony chęć bycia miłym dla gości, z drugiej strony przyzwyczajenie do tego typu zachowania przed spożyciem posiłku.
Ciekawostką jest to, że życzenie „smacznego” nie jest uznawane za błąd w restauracjach. Z punktu widzenia etykiety takie sformułowanie może być wypowiadane przez obsługę i kucharza.
2. Mlaskanie i siorbanie podczas konsumpcji
Według zasad savoir-vivre’u za złe maniery podczas jedzenia uznaje się między innymi mlaskanie i siorbanie. Z badań MOSSO wynika, że aż 84% ludzi nie ma kontroli nad tego typu zachowaniami przy stole.
3. Nieodpowiednie zachowanie w czasie jedzenia
Błędy popełniane przy stole dotyczą także sposobu zachowywania się ludzi podczas konsumpcji. Według wytycznych za nieeleganckie uznaje się:
Korzystanie z urządzeń elektronicznych podczas posiłku
Za niestosowne uznaje się także korzystanie z telefonów komórkowych i oglądanie telewizji podczas konsumowania jedzenia. Z badań wynika, że aż:
Jeśli chcesz zachowywać się zgodnie z zasadami savoir-vivre’u to musisz kontrolować swoje nawyki i postawy. Staraj się unikać najczęściej popełnianych gaf takich jak: siorbanie, mlaskanie, publiczne dłubanie wykałaczką w jamie ustnej czy mówienie z jedzeniem w ustach. Unikając najbardziej popularnych błędów z pewnością zrobisz dobre wrażenie na osobach, które cenią sobie dobre maniery przy stole.
Jeśli zależy Ci na tym, aby Twoje zachowanie było jak najbardziej zgodne z etykietą, to warto zapoznać się także z innymi zasadami savoir-vivre’u.
Jeśli chcesz wypaść dobrze to:
W momencie, gdy chcesz zasiąść do stołu powinnaś delikatnie podnieść krzesło do góry. Następnie wysunąć je tak daleko, by móc na nim spokojnie usiąść. Kiedy uda Ci się zasiąść do stołu staraj się nie hałasować krzesłem.
2. Uważaj na trzymanie rąk na stole
Według etykiety nietaktem jest kładzenie łokci na stole. Jedyną dopuszczalną opcją jest delikatne opieranie nadgarstków o blat stołu.
3. Pilnuj poprawnej postawy
Według zasad osoba siedząca przy stole powinna charakteryzować się prostą postawą ciała. W związku z tym niestosowne jest jakiekolwiek pochylanie głowy nad talerzem podczas posiłku.
4. Nie odchodź bez słowa od stołu
Jeśli musisz pilnie odejść od stołu koniecznie przeproś swoich współbiesiadników. Nie zaleca się podawania przyczyny opuszczenia stołu.
5. Odpowiednie zachowanie po skonsumowaniu posiłku
Według etykiety po skończeniu spożywania posiłku zalecane jest podziękowanie za danie i odłożenie sztućców w poprawny sposób. Warto wiedzieć, że użyte do konsumpcji sztućce nigdy nie powinny być odkładane tak, by jakiś element znajdował się na obrusie. Zgodnie z zasadami savoir- vivre’u sztućce należy skrzyżować, bądź umieścić je równolegle na talerzu.
6. Przeglądanie swojego odbicia w lustrze
Zgodnie z etykietą przy stole nie powinno się oglądać w lusterku – ani tym bardziej –poprawiać makijażu.
7. Zachowanie podczas toastu i spożywania trunków
Pamiętaj, że według zasad dobrego wychowania to gospodarz jako pierwszy powinien wznieść toast. W związku z tym, jeśli przejmiesz jego funkcje, to Twoje zachowanie może być odebrane jako niegrzeczne. Podczas wznoszenia toastu należy najpierw upewnić się, czy każdy gość ma napełniony kieliszek. Wznoszenie toastu w momencie, gdy nie wszyscy goście mają trunek postrzegane jest jako nieeleganckie.
Warto wiedzieć także, że tylko gospodarz powinien uzupełniać gościom kieliszek. Samodzielne nalewanie trunku uznawane jest społecznie jako nietakt.
8. Sposób doprawiania podanego dania
Według etykiety nie należy doprawiać dania zaraz po jego podaniu. Należy najpierw skosztować potrawy, a dopiero później przyprawić danie. Jeśli zaczniesz doprawiać posiłek przed jego spróbowaniem możesz obrazić szefa kuchni czy gospodarza.
9. Sposób rozpoczynania konsumpcji
Za niekulturalne uznaje się zaczynanie spożywania posiłku przed innymi współbiesiadnikami. W związku z tym zaleca się odczekanie chwili, aż wszyscy goście otrzymają talerz z daniem.
10. Sposób zasiadania do stołu
Według zasad dobrego wychowania do stołu jako pierwsze powinny zasiąść osoby starsze oraz kobiety. Podobna sytuacja występuje w kolejności podawania posiłków.
Pamiętaj, że zasad savoir-vivre’u jest o wiele więcej. W związku z tym trudno nauczyć się ich wszystkich na raz. Warto stopniowo wprowadzać zmiany w zachowaniu i powoli eliminować złe przyzwyczajenia.
Olga Stasiak
Używamy cookies